Tekst Team communicatie ANVS
Foto Collectie MediaLibrary
In deze tijdlijn vindt u een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS uit het afgelopen kwartaal. Klik op de + om een bericht uit te klappen.
Tijdlijn nieuwsberichten
januari 2019
Ook burgers en overheden over de grens die in de omgeving van een kerncentrale in Nederland, België of Duitsland wonen, worden sinds kort actief door het betrokken bevoegde gezag geïnformeerd over vergunningprocedures en in de gelegenheid gesteld om in te spreken. Dit geldt voor de kerncentrales van Borssele (Nederland) en Doel (België) in een straal van 20 kilometer van de centrales en voor de kerncentrale Emsland (Duitsland) in een straal van 25 kilometer.
Deze aanpassing is opgenomen in het geactualiseerde Vergunningenbeleid ANVS 2019. Dit beleid bevat de resultaten van de eerste evaluatie/actualisatie en vormt daarmee een aanpassing van het vergunningenbeleid zoals dat op 1 augustus 2017 door de ANVS werd vastgesteld. Het beleid maakt duidelijk hoe de ANVS uitvoering geeft aan de vergunningverlening en beschrijft hoe zij op basis van de geldende wetgeving werkt.
Andere aanpassingen in het vergunningenbeleid hangen samen met de invoering van het nieuwe Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs) per 6 februari 2018.
Zie ook:
Van 31 januari 2019 tot en met 14 maart 2019 ligt de definitieve vergunning van de Technische Universiteit Delft (TUD) in verband met het aanbrengen van een koude neutronenbron naast de reactorkern van de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) te Delft en enkele andere wijzigingen ter inzage. Tot en met 14 maart 2019 kan door belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend, beroep tegen de vergunning worden ingesteld bij de Raad van State.
Achtergrond van de aanvraag
De HOR is een onderzoeksreactor van het Reactor Instituut Delft (RID) te Delft. Het RID is een universitair centrum van de TUD. De HOR produceert geen elektriciteit, maar is alleen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De TUD heeft een Kernenergiewetvergunning voor de HOR.
Eind 2012 is het project OYSTER gestart (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation). OYSTER beoogt de HOR te moderniseren, waardoor de reactor preciezer en breder inzetbaar wordt ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en vragen vanuit de markt.
De omvang van het project OYSTER, dat eerder uit drie onderdelen bestond, is inmiddels beperkt tot één onderdeel: het inbouwen van een koude neutronenbron naast de reactorkern. De koude neutronenbron, die op zichzelf geen radioactieve toepassing is, maakt het mogelijk neutronen van de reactor te vertragen, waardoor betere onderzoeksresultaten worden verkregen. Ten behoeve van de vergunningaanvraag is door de TUD op vrijwillige basis ook een milieueffectrapport opgesteld.
Inzage en inspraak
Van 23 augustus 2018 tot en met 3 oktober 2018 hebben de vergunningaanvraag en het MER ter informatie inzage gelegen. Van 22 november 2018 tot en met 2 januari 2019 heeft ook de ontwerpvergunning ter inzage gelegen en is eenieder in de gelegenheid geweest om zienswijzen over de ontwerpvergunning en het MER naar voren te brengen. In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.
De ANVS heeft bij besluit van 29 januari 2019 de definitieve vergunning verleend. De vergunning is op 29 januari 2019 aan de TUD bekendgemaakt. In de vergunning is met de aanvraag tot wijziging van de vergunning onder voorwaarden ingestemd. Nu er geen zienswijzen naar aanleiding van de ontwerpvergunning zijn ingediend, is de definitieve vergunning conform de ontwerpvergunning vastgesteld.
Meer informatie over de procedure is te vinden in de kennisgeving.
December 2018
Van 13 december 2018 tot en met 24 januari 2019 ligt de definitieve vergunning naar aanleiding van de ambtshalve wijziging ter implementatie van de WENRA Reference Levels in de vergunning van N.V. Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) voor de Kernenergiecentrale Borssele (KCB) ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kunnen belanghebbenden, die een zienswijze op de ontwerpvergunning hebben ingediend, beroep indienen bij de Raad van State.
Achtergrond van de vergunningswijziging
EPZ bedrijft sinds 1973 de KCB en beschikt hiervoor over een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). De Western European Nuclear Regulators Association (WENRA) heeft haar Reference Levels, een set normen voor de bedrijfsvoering van kernenergiecentrales, herzien en geactualiseerd in het kader van de Europese stresstest en de geleerde lessen van het ongeval in Fukushima. Door middel van deze ambtshalve wijziging worden de nog niet geïmplementeerde Reference Levels opgenomen in de EPZ-vergunning. Hiermee geeft de ANVS gevolg aan de verplichtingen zoals die voortkomen uit het Nederlandse WENRA-lidmaatschap. Ook wordt de vergunning in overeenstemming gebracht met onder andere het recente Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming en worden er enkele (tekstuele) wijzigingen aangebracht in de vergunningsvoorschriften.
Zie ook:
Op vrijdag 7 december 2018 bracht een afvaardiging van de subcommissie voor Nucleaire Veiligheid van het Belgische Parlement een werkbezoek aan de ANVS. Tijdens dit bezoek heeft de ANVS de Belgische Kamerleden deelgenoot gemaakt van het nucleaire landschap in Nederland en de rol van de ANVS als toezichthouder op het gebied van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. Dit bezoek volgde na een bezoek van de Vaste Kamercommissie voor Nucleaire Veiligheid van de Tweede Kamer begin 2018 aan de evenknie van de ANVS, het FANC in Brussel.
De Nederlandse kerncentrale in Borssele en de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange liggen dicht bij de Nederlands-Belgische grens. Dit bezoek past binnen de geïntensiveerde samenwerking tussen beide landen op het gebied van nucleaire veiligheid, waarbij informeren en leren van elkaar centraal staat.
Bestuursvoorzitter Jan van den Heuvel vertelde de Kamerleden over de wettelijke taken van de ANVS als onafhankelijk toezichthouder. Er werd daarnaast specifiek ingegaan op de samenwerking met België: de wederzijdse inspecties bij de kerncentrales in samenwerking met het FANC, de communicatie over ongewone gebeurtenissen bij nucleaire installaties en de samenwerking ten tijde van een kernongeval. Daarnaast werd mede op verzoek van de Kamerleden gesproken over cybercrime en de wijze waarop Nederland omgaat met radioactief afval in Nederland.
De Kamerleden toonden met hun vragen interesse in de Nederlandse nucleaire sector, bijvoorbeeld wat in Nederland precies wordt verstaan onder radioactief afval. Er vond een open discussie in constructieve sfeer plaats.