In deze tijdlijn vindt u een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS van de afgelopen periode. Klik op de + om een bericht uit te klappen.
Tijdlijn nieuwsberichten
september
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de Autoriteit Nucleaire Veligheid en Stralingsbescherming (ANVS) organiseerden op 14 september 2020 hun jaarlijks overleg. Daarin hebben het FANC en de ANVS verdere afspraken gemaakt over het delen van informatie en het meekijken bij elkaars inspecties.
Het overleg tussen beide nucleaire regulatoren handelde voornamelijk over onderwerpen als informatie-uitwisseling, grensoverschrijdende informatieverstrekking bij vergunningen en de veiligheidssituatie van kerncentrales en andere nucleaire installaties in beide landen.
De bedoeling van dergelijke overlegmomenten is een stand van zaken te geven van de vele samenwerkingsacties die al bestaan en die nog zullen worden gecreëerd. Door kennis- en ervaringsuitwisseling met de buurlanden werken zowel het FANC als de ANVS aan de continue verbetering van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming in eigen land.
Vanwege de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, moest het overleg dit jaar jammer genoeg digitaal plaatsvinden. Hoewel het natuurlijk fijner is om de buitenlandse collega’s live te kunnen ontmoeten, konden de Belgische en Nederlandse veiligheidsautoriteiten op deze manier toch op een coöperatieve en constructieve manier kennis met elkaar uitwisselen.
Tot en met 20 oktober kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen op de vergunning op grond van de Kernenergiewet verleend aan Urenco Nederland B.V. voor de uraniumverrijkingsfabriek in Almelo. De ANVS verleende deze vergunning op 8 september 2020 in verband met drie wijzigingen binnen de inrichting.
De drie wijzigingen bestaan uit:
- een specificatie van de al vergunde decontaminatiewerkzaamheden in de verrijkingshal SP4, waarvoor figuur 10 en 35 en een passage in het Veiligheidsrapport worden aangepast,
- het wijzigen van de opslagmogelijkheden in het opslaggebouw Container Receipt and Dispatch-gebouw C (CRDC),
- het toevoegen van twee mobiele röntgentoestellen voor beveiligingsdoeleinden.
De hoeveelheid splijtstoffen en/of radioactieve stoffen die Urenco op grond van de huidige vergunning binnen de inrichting mag hebben en de resultaten van de veiligheidsanalyses uit het veiligheidsrapport veranderen niet door deze wijzigingen. De wijzigingen hebben ook geen effect op de veiligheid van het bedrijven van de installatie of op de stralingsbelasting buiten de inrichting. Verder hebben de wijzigingen geen nadelige gevolgen voor overige milieuaspecten.
Hoe kunt u bezwaar indienen?
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, onder vermelding van bezwaar, postbus 16001, 2500 BA Den Haag. In de kennisgeving leest u hoe u dit kunt doen.
Waar vindt u meer informatie?
U kunt de vergunning en alle hierop betrekking hebbende documenten downloaden op deze website. Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 - 489 05 00 onder vermelding van: 'vergunning nucleair'. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan: postbus.kerninstallatie@anvs.nl.
juli
Op verschillende meetlocaties in Noord-Europa zijn recent zeer kleine verhogingen van kunstmatige radioactieve stoffen (radionucliden) in de lucht aangetroffen. In de lucht boven Nederland zijn volgens het RIVM geen kunstmatige radionucliden gedetecteerd.
Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft aan lidstaten gevraagd of in de afgelopen weken de desbetreffende radionucliden zijn gedetecteerd. Inmiddels hebben meer dan 40 landen gereageerd (zie overzicht). Het IAEA geeft aan dat het gaat om zeer lage concentraties die geen gevaar vormen voor mens of milieu.
Bij veel meetstations zijn de betreffende radionucliden niet aangetoond. In die gevallen is de detectielimiet niet bereikt. Dit is in het metingenoverzicht aangegeven met een ‘kleiner dan’ teken (‘<’), gevolgd door de grootte van die limiet.
De gemeten nucliden zijn volgens het atoomagentschap waarschijnlijk gerelateerd aan een kernreactor die ofwel in bedrijf dan wel in onderhoud was. Op basis van de beschikbare informatie heeft het atoomagentschap vooralsnog geen specifieke gebeurtenis of locatie kunnen bepalen die voor de gemeten radionucliden verantwoordelijk is.
Het IAEA heeft ook op de eigen website gepubliceerd over de metingen.
De ANVS, het RIVM en het IAEA blijven de ontwikkelingen volgen.