Tekst Team communicatie ANVS
Foto Collectie MediaLibrary
In deze tijdlijn vindt u een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS uit het afgelopen kwartaal. Klik op de + om een bericht uit te klappen.
Tijdlijn nieuwsberichten
oktober 2018
De European Nuclear Regulators Group (ENSREG) heeft op 29 oktober het samenvattende rapport van de Topical Peer Review over het thema verouderingsbeheer gepubliceerd. Op grond van de EU-richtlijn Nucleaire Veiligheid wordt elke zes jaar een onderwerp gekozen voor een zogenaamde Topical Peer Review (TPR), een proces van internationale collegiale toetsing. Bij deze eerste TPR is gekozen voor het thema verouderingsbeheer.
De TPR als toetsing op Europees niveau is een concrete invulling van het principe van continue verbetering van de nucleaire veiligheid. In deze toetsing zijn zowel alle kerncentrales als alle onderzoeksreactoren met een vermogen boven 1 MW meegenomen.
In 2017 hebben alle deelnemende landen nationale rapporten over dit thema geschreven. De ANVS heeft het Nederlandse rapport opgesteld in afstemming met de vergunninghouders bij de kerncentrale Borssele, de Hoge Flux Reactor (Petten), en de Hoger Onderwijs Reactor (Delft). Alle rapporten zijn vervolgens getoetst door autoriteiten uit alle lidstaten, waarbij ook aan het publiek gelegenheid is gegeven om vragen te stellen. In het nu gepubliceerde rapport zijn de bevindingen van deze toetsing op Europees niveau in kaart gebracht.
Algemene conclusies
De belangrijkste conclusie van ENSREG is dat in alle Europese landen programma’s bestaan voor verouderingsbeheer in kerncentrales en dat er geen grote tekortkomingen zijn bij de implementatie ervan. Zulke programma’s voor onderzoeksreactoren zijn nog niet zo systematisch geïmplementeerd en gereguleerd, door de grote verscheidenheid in ontwerp en gebruik van onderzoeksreactoren. Dit is als uitdaging aangemerkt, die op Europees niveau extra aandacht vergt.
Uitkomst voor Nederland
Het programma voor verouderingsbeheer in de Nederlandse kerncentrale is volgens het rapport goed op orde. Met name als het gaat om het betrekken van andere externe Peer Review missies met specifieke aandacht voor dit thema, doet Nederland het goed.
Voor Nederland is een aantal aandachtspunten geformuleerd, die de ANVS onderschrijft. Bijvoorbeeld het vastleggen van zogenaamde ‘opportunistische inspecties’ (d.w.z. het door de vergunninghouder controleren op verouderingsbeheer tijdens activiteiten met een ander doel) bij de kerncentrale Borssele en het systematischer vastleggen van de programma’s voor verouderingsbeheer bij de onderzoeksreactoren. Dit zijn aandachtspunten in de verdere ontwikkeling van verouderingsbeheer, waarvoor al verbeteringen worden doorgevoerd door de vergunninghouders en waar de ANVS op toeziet.
Vervolg
Als laatste stap van het TPR-proces stellen de Europese landen een nationaal actieplan op. Dit is een plan van aanpak, waar aandacht wordt gegeven aan de bevindingen uit het samenvattend rapport en acties worden beschreven voor verdere verbeteringen in het verouderingsbeheer bij kernreactoren. ENSREG vraagt dit actieplan uiterlijk in september 2019 te publiceren. De ANVS zal dit actieplan voor Nederland opstellen.
De uitdagingen op Europees niveau worden geadresseerd door verdere Europese en internationale harmonisatie. Hierbij wordt ook het IAEA gevraagd de uitkomst van de TPR mee te nemen bij het opstellen van nieuwe richtlijnen en standaarden.
De Nederlandse inzet op internationaal niveau is gericht op actieve deelname aan initiatieven waarmee de stralingsbescherming en de nucleaire veiligheid verbetert. De TPR is een aanvullend Europees instrument gebleken in het internationale stelsel waarmee op Europees niveau specifieke aspecten van de veiligheid van kernreactoren worden getoetst, om deze voortdurend te verbeteren.
ENSREG is een onafhankelijk adviesorgaan van de Europese Commissie, bestaande uit de nationale nucleaire toezichthouders in Europa, waaronder de ANVS.
Zie ook
Per donderdag 1 november kunnen ondernemers voor het aanvragen, wijzigen of intrekken van een vergunning voor een nucleaire installatie of voor handelingen met een stralingsbron terecht bij het ANVS-loket. De technische tests, zoals gemeld in eerdere berichtgeving, zijn succesvol afgerond. Om toegang te krijgen tot het ANVS-loket wordt gebruik gemaakt van eHerkenning.
Digitale dienstverlening
Sinds begin 2018 is de ANVS haar dienstverlening gefaseerd aan het digitaliseren. Een kennisgeving voor bijvoorbeeld het vervoer van radioactieve stoffen en de registratie voor het werken met een stralingsbron zoals een röntgenapparaat, was al mogelijk in het ANVS-loket.
Binnen afzienbare termijn kunnen ook andere kennisgevingen voor bijvoorbeeld HASS-bronnen en een vergunningaanvraag voor transport in het ANVS-loket gedaan worden.
Gemakkelijk in gebruik
Met het ANVS-loket is het mogelijk om overal en volledig inzage te hebben in aanvragen en correspondentie met de ANVS. Het ANVS-loket is gemakkelijk in gebruik en de ondernemer is voor het indienen van een vergunningaanvraag niet langer gebonden aan post.
Om toegang te krijgen tot het ANVS-loket wordt gebruik gemaakt van eHerkenning. Dit is een middel waarmee ondernemers kunnen inloggen op de digitale omgeving van onder andere de Rijksoverheid. Meer informatie is te vinden op www.eherkenning.nl
In de factsheet ‘nieuwe digitale dienstverlening’ is meer informatie te vinden over het ANVS-loket en eHerkenning.
De ANVS heeft de ‘procedureregeling belangenconflicten ANVS’ vastgesteld. Deze procedureregeling geldt vanaf 24 oktober 2018 en bevat - aanvullend op bestaande integriteitsregels voor ambtenaren en zelfstandige bestuursorganen - regels over personeel dat van een vergunninghouder naar de ANVS overstapt, extern personeel en adviserende en dienstverlenende instanties waar de ANVS mee werkt.
Op grond van artikel 8 van de Kernenergiewet moet de ANVS-procedures vaststellen om belangenconflicten te voorkomen en op te lossen. Deze bepaling is opgenomen ter uitvoering van de wijzigingsrichtlijn nucleaire veiligheid. Het doel is om ongewenste beïnvloeding van de onafhankelijke besluitvorming van de ANVS te voorkomen. Onafhankelijk besluitvorming is voor de ANVS van groot belang. De procedureregeling belangenconflicten draagt daar aan bij.
Afkoelperiode
Gelet op de specifieke en ook relatief schaarse deskundigheid op het terrein van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming kan het voorkomen dat personeel afkomstig van vergunninghouders of andere (rechts)personen waarop de ANVS toezicht houdt, de overstap maakt naar de ANVS. Voor dit personeel wordt in beginsel een ‘afkoelperiode’ van twee jaar aangehouden, waarin de ambtenaar geen werkzaamheden verricht met betrekking tot de vorige werkgever. Daarvan kan alleen worden afgeweken als goede afspraken kunnen en worden gemaakt om belangenconflicten te voorkomen. Extern personeel dat in dienst komt van de ANVS zal zich moeten committeren aan de geldende integriteitsregels voor ambtenaren. Tot slot worden in overeenkomsten met adviserende of dienstverlenende bedrijven afspraken opgenomen over het voorkomen en oplossen van belangenconflicten.
Zie ook
Van 4 oktober 2018 tot en met 14 november 2018 ligt de ontwerpvergunning naar aanleiding van de ambtshalve wijziging ter implementatie van de WENRA Reference Levels in de vergunning van N.V. Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) voor de Kernenergiecentrale Borssele (KCB) ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan iedereen zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.
Achtergrond van de vergunningswijziging
EPZ bedrijft sinds 1973 de KCB en beschikt hiervoor over een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). De Western European Nuclear Regulators Association (WENRA) heeft haar Reference Levels, een set normen voor de bedrijfsvoering van kernenergiecentrales, herzien en geactualiseerd in het kader van de Europese stresstest en de geleerde lessen van het ongeval in Fukushima. Door middel van deze ambtshalve wijziging worden de nog niet geïmplementeerde Reference Levels opgenomen in de EPZ-vergunning. Hiermee geeft de ANVS gevolg aan de verplichtingen zoals die voortkomen uit het Nederlandse WENRA-lidmaatschap. Ook wordt de vergunning in overeenstemming gebracht met onder andere het recente Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming en worden er enkele (tekstuele) wijzigingen aangebracht in de vergunningsvoorschriften.
Zie ook
September 2018
De ANVS heeft bij besluit 2018/0258-08 van 18 september 2018 erkenning verleend aan NRG Individual Monitoring B.V. als dosimetrische dienst. Het gaat om dezelfde diensten die door het moederbedrijf, de Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland en Stichting ECN Nucleair, als vennoten van de v.o.f. Nuclear Research and consultancy Group (kortweg: NRG) zijn verricht. De erkenning van NRG wordt ingetrokken. Gedurende zes weken kunnen belanghebbenden bezwaar indienen tegen dit besluit.
Achtergrond van de erkenning
Werkgevers zijn in Nederland verplicht om de blootstelling van hun werknemers aan ioniserende straling te monitoren. De mate van deze blootstelling wordt in veel gevallen gemeten met een dosismeter. Deze moeten werkgevers afnemen van een door de overheid erkende dosimetrische dienst.
NRG heeft een bedrijf opgericht, NRG Individual Monitoring B.V., om deze vorm van dienstverlening uit te voeren. De wijziging betreft uitsluitend een juridische wijziging. NRG Individual Monitoring B.V. beoogt de activiteiten als dosimetrische dienst ongewijzigd voort te zetten.
Zie ook
De plaatsvervangend bestuursvoorzitter van de ANVS Marco Brugmans en de plaatsvervangend algemeen directeur van the Australian Radiation Protection And Nuclear Safety Agency (ARPANSA) Gillian Hirth, ondertekenden op woensdag 19 september 2018 tijdens de IAEA General Conference in Wenen een samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst is vastgelegd hoe zij hun samenwerking gaan vormgeven. Het sluiten van deze overeenkomst is mede gericht om informatie over onderzoeksreactoren uit te wisselen met het oog op de bouw van de Pallas reactor.
De ANVS en de ARPANSA zien in respectievelijk Nederland en Australië toe op de nucleaire veiligheid en op de bescherming van de bevolking en het milieu tegen het gevaar van ioniserende straling. Beide organisaties hechten een groot belang aan het delen van informatie met betrekking tot reglementaire vraagstukken en standaarden voor de regulering van veiligheid, beveiliging en milieueffecten van nucleaire installaties.
Samenwerken en informatie uitwisselen
In de samenwerkingsovereenkomst staat beschreven hoe de beide autoriteiten hun samenwerking gaan vormgeven en waarover ze elkaar gaan informeren. Verder maken ze in de overeenkomst afspraken over deelname aan opleidingen en trainingen en samenwerking op het gebied van onderzoek. Samenwerken is voor de ANVS als kennisintensieve organisatie zeer belangrijk. Daarom wordt nauw samengewerkt met internationale organisaties, autoriteiten in buurlanden en nationaal belanghebbenden. Op die manier wil de ANVS haar kennis met andere delen en kennis ophalen waarover de ANVS niet beschikt.
Op de foto op deze pagina is een CC BY-NC-ND 4.0 licentie van toepassing.