Tekst Team communicatie ANVS
Foto Collectie MediaLibrary
In deze tijdlijn vindt u een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS uit het afgelopen kwartaal. Klik op de + om een bericht uit te klappen.
Tijdlijn nieuwsberichten
Juni 2019
Op 6 februari 2018 werd de veranderde regelgeving stralingsbescherming van kracht. Praktische en technische uitwerking van de regelgeving is beschreven in onderliggende regelgeving, waaronder de ANVS-verordening. Deze is nu op een aantal punten aangepast. Tot en met 2 juli is de gelegenheid gesteld om zienswijzen in te dienen bij de ANVS.
Ruim een jaar na de invoering is inzicht verkregen over waar praktische knelpunten of onduidelijkheden voor de praktijk zijn ontstaan, zowel voor het werkveld als voor de toezichthouder. Om de veiligheid te borgen en verbeteren, voldoen regels op het gebied van stralingsbescherming niet alleen aan de internationale veiligheidsnormen, maar moeten deze ook uitvoerbaar en naleefbaar zijn. Daarom zijn er naast enkele noodzakelijke redactionele wijzigingen, vier aanpassingen gedaan in de ANVS-verordening.
Praktische informatie
Op de website internetconsultatie.nl is het concept van de ANVS-verordening te vinden. U kunt tot en met 2 juli digitaal via deze website reageren op alle onderdelen van deze ANVS-verordening en de bijbehorende nota van toelichting.
Zie ook
De Nederlandse nucleaire installaties rapporteerden in 2018 14 meldplichtige ongewone gebeurtenissen die te maken hebben met een verstoring van de veilige bedrijfsvoering van de installatie. Het gaat hierbij om technische gebreken in de installatie of om menselijke fouten. De nucleaire veiligheid is bij geen van de gebeurtenissen in 2018 in het geding geweest. In 2018 zijn, net als in 2016 en 2017, geen van de ongewone gebeurtenissen ingeschaald als een INES-inschaling van 1 of hoger.
Zeven gebeurtenissen vonden plaats bij de kerncentrale Borssele. De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten meldde één ongewone gebeurtenis en de overige installaties bij NRG vier. Bij de overige nucleaire installaties in Nederland vonden twee ongewone gebeurtenissen plaats. De ANVS concludeert op basis van de uit de rapportages en inspecties verkregen informatie dat de vergunninghouders van de nucleaire installaties de afhandeling van de in 2018 opgetreden ongewone gebeurtenissen over het algemeen adequaat hebben aangepakt. Wel blijft voor de ANVS de tijdige en zorgvuldige afhandeling van het onderzoek naar deze gebeurtenissen een punt van aandacht.
Rapportage ongewone gebeurtenissen
De gebeurtenissen zijn opgenomen in de ‘Rapportage ongewone gebeurtenissen in Nederlandse nucleaire inrichtingen in 2018'. Ze hebben te maken met een verstoring van de veilige bedrijfsvoering van de installatie en kunnen betrekking hebben op technische gebreken in de installatie of op menselijke fouten. Nucleaire installaties moeten ongewone gebeurtenissen op grond van hun vergunning in het kader van de Kernenergiewet altijd melden aan de ANVS. De ANVS publiceert deze meldingen op de website.
INES-inschaling
Per installatie geeft de rapportage een overzicht van de ongewone gebeurtenissen met de INES-inschaling die de ANVS aan elke gebeurtenis geeft. De INES-inschaling (International Nuclear and Radiological Event Scale) is de internationaal gebruikte maatlat die de ernst van een gebeurtenis aangeeft. In 2018 zijn, net als in 2016 en 2017, geen van de ongewone gebeurtenissen ingeschaald als een INES-inschaling van 1 of hoger.
Toezicht
Ongewone gebeurtenissen worden nauwkeurig en direct geregistreerd en geanalyseerd. Dit is de taak van de vergunninghouders van de nucleaire installaties. Het draagt in belangrijke mate bij aan het continu verbeteren van de veiligheid van de nucleaire inrichtingen. De ANVS ziet er op toe dat dit gebeurt en vervult haar toezichtrol vanaf het eerste moment van melding.
Handreiking en factsheet
Voor het totale en actuele overzicht van de ongewone gebeurtenissen in de nucleaire installaties kunt u terecht op de website Ongewone gebeurtenissen. De ANVS heeft recent een handreiking gepubliceerd die meer duidelijkheid geeft over wat voor gebeurtenissen meldplichtig zijn en een factsheet over de wijze waarop de ANVS communiceert over deze gebeurtenissen.
Zie ook
Mei 2019
De kerncentrale Borssele gaat vanaf woensdag 29 mei 2019 tijdelijk uit bedrijf voor de jaarlijkse splijtstofwisselperiode en onderhoudswerkzaamheden.
De eigenaar van de kerncentrale EPZ voert tijdens de splijtstofwisselperiode regulier onderhoud uit aan de installatie en voert onderhoudswerkzaamheden uit zoals het reinigen van installatiedelen en de periodieke vervanging van onderdelen. De ANVS houdt toezicht op deze werkzaamheden.
Netbeheerder TenneT werkt gedurende de splijtstofwisselperiode aan de extra aansluitingen op het landelijk net die nodig zijn voor de bouw van haar offshore windmolenparken. Om dat project te kunnen realiseren, kan EPZ geen gebruikmaken van de 380 kV aansluiting. Om deze werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, wordt de centrale niet opgestart. Naar verwachting is de kerncentrale zo’n vier weken uit bedrijf.
Zie ook
De belangrijkste mijlpaal voor de ANVS in 2018 was het vervolgonderzoek van de ‘Integrated Regulatory Review Service’ van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Tijdens deze missie werden beleid, organisatie en aanpak in Nederland op het gebied van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming onder de loep genomen door een internationaal samengesteld reviewteam. Het IAEA concludeerde in haar vervolgonderzoek dat Nederland inmiddels aan de internationale eisen voldoet.
De oorspronkelijke missie vond vier jaar eerder plaats. Zowel de organisatie van de ANVS als de opvolging die is gegeven aan de aanbevelingen uit het rapport van vier jaar geleden, werden positief beoordeeld. Met deze conclusie kan de ANVS de eerste fase van haar bestaan met een goed gevoel afsluiten en kan zij bouwen aan haar verdere ontwikkeling. Het Jaarverslag 2018 geeft meer informatie over de missie en beschrijft wat de ANVS het afgelopen jaar heeft gedaan om de veiligheid van Nederland in verband met nucleaire activiteiten en stralingsbronnen zoveel mogelijk te waarborgen.
Vergunningen
Zo verleende de ANVS vergunningen op het gebied van stralingsbescherming en voor de wijziging van nucleaire installaties. Er werden 119 vergunningen verleend in de medische branche en 150 in de industriële branche. Voor het vervoer van radioactieve materialen werden 88 vervoersvergunningen verleend. Voor de wijziging van nucleaire installaties zijn 2 vergunningen verleend.
Meldingen, erkenningen en registraties
De ANVS registreert verschillende soorten meldingen, erkenningen en registraties, vanuit vergunningvoorschriften of algemene regelgeving, of met betrekking tot radioactief materiaal. Zo zijn er in 2018 in totaal 206 meldingen gedaan bij de ANVS voor het transport van radioactieve stoffen, zowel voor eenmalige transporten die uiterlijk drie weken vooraf worden gemeld, als voor een reeks van transporten die in een jaar worden uitgevoerd.
Toezicht en handhaving
De ANVS inspecteert op verschillende manieren en houdt toezicht naar aanleiding van meldingen. In 2018 voerde zij in totaal 738 inspecties op locatie en administratieve controles uit. Op basis van de bevindingen van deze toezichtsactiviteiten treedt de ANVS, indien nodig, handhavend op.
Crisisvoorbereiding en respons
De ANVS neemt deel aan de nationale crisisorganisatie voor stralingsincidenten en adviseert de verantwoordelijke bewindspersonen en de veiligheidsregio’s over eventueel te treffen maatregelen wanneer sprake is van een veiligheidsincident. In 2018 oefende de ANVS tijdens de Nationale Nucleaire Oefening met bestuurders, hulpdiensten en deskundigen een fictief ongeval in de kerncentrale Borssele. Verder is in 2018 door middel van een tabletop de (grensoverschrijdende) afstemming in informatie-uitwisseling en publiekscommunicatie over ongewone gebeurtenissen bij een nucleaire installatie verbeterd.
Veilig zijn en veilig voelen
Het informeren van en communiceren met burgers, overheden en andere betrokkenen over de mate en ernst van risico’s wordt een steeds belangrijker onderdeel van het werk van de ANVS. De inwoners van Nederland moeten veilig zijn, maar zich ook veilig voelen. In dat kader gaf de ANVS in 2018, mede namens het ministerie van VWS, tijdens het ‘International Symposium on Communicating Nuclear and Radiological Emergencies’ een toelichting op de communicatiekeuzes rond de distributie van de jodiumtabletten in 2017. Ook ontwikkelde de ANVS in 2018 een webportaal ‘Nucleaire crisis of stralingsongeval’ met onder andere informatie over de nucleaire veiligheid en de risico’s van kernreactoren en verwijzingen naar de rampenplannen van de veiligheidsregio’s en van België en Duitsland. Dit webportaal is te bereiken via: www.infonucleairrisico.nl.
April 2019
Naar aanleiding van een daartoe strekkende aanvraag van 25 februari 2019 is Bureau Veritas Inspection and Certification the Netherlands B.V. gevestigd te Amersfoort (hierna: Bureau Veritas) bij besluit van 24 april 2019 door de ANVS aangewezen als keuringsinstelling bevoegd tot het keuren van nucleaire drukapparatuur in de ontwerp- fabricage en ingebruikname-, en gebruiksfases. De aanwijzing is gebaseerd op artikel 21, vierde lid, van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen en de artikelen 11 tot en met 16 van de Regeling nucleaire drukapparatuur. De aanwijzing is geldig voor de duur van 2 jaar. Belanghebbenden kunnen tot en met 5 juni 2019 bezwaar maken tegen de aanwijzing.
Documenten
Op verzoek van de ANVS voerde het Internationaal Atoomenergieagentschap van 8 tot 11 april 2019 een vervolgmissie uit van het geïntegreerde veiligheidsonderzoek naar researchreactoren (INSARR) bij de Hoge Flux Reactor (HFR). De HFR van de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) in Petten wordt gebruikt voor de productie van medische radio-isotopen en voor onderzoek op het gebied van nucleaire brandstoffen en materialen. Het team concludeerde dat het overgrote deel van de aanbevelingen uit de oorspronkelijke missies in het geheel of bijna volledig is uitgevoerd. De vervolgmissie voor de veiligheidscultuur, die NRG als organisatie onder de loep nam, kreeg ook een positieve indruk.
Het doel van de INSARR-vervolgmissie was om de implementatie van de aanbevelingen van de oorspronkelijke missie te evalueren. Deze werd uitgevoerd van 4 tot 11 oktober 2016. De vervolgmissie werd gecombineerd met een vervolgmissie van het onafhankelijk onderzoek naar veiligheidscultuur (Independent Safety Culture Assessment, ISCA). De oorspronkelijke ISCA-missie vond plaats in 2017.
Conclusies
Het IAEA-team constateerde dat de aanbevelingen van de oorspronkelijke INSARR-missie in hoge mate geïmplementeerd zijn. Het overgrote deel van de oorspronkelijke aanbevelingen is in het geheel of bijna volledig uitgevoerd. Het team concludeerde dat deze hoge mate van implementatie van de INSARR-aanbevelingen zal bijdragen aan de verdere verbetering van de operationele veiligheid. Belangrijke aandachtspunten blijven nog de revisie van het veiligheidsanalyse-rapport, de behandeling van documenten die aan de reactor veiligheidscommissie worden voorgelegd en de revisie en verdere ontwikkeling van het ontmantelingsplan van de HFR.
Veiligheidscultuur
De vervolgmissie voor de veiligheidscultuur, die NRG als organisatie onder de loep nam, heeft ook een positieve indruk gekregen. Met name over het veiligheidsleiderschapsprogramma, verbetering van rol- en taakopvatting voor alle medewerkers, training en interne communicatie over veiligheid. Aandachtspunten zijn het managementsysteem, het functioneren van de reactorveiligheidscommissie en de percepties van werkdruk.
Waardering
Voor beide missies geldt dat het IAEA-team heeft veel vooruitgang heeft geconstateerd. Het team waardeert de openheid en transparantie en de technische kennis van het personeel van NRG en van de HFR en gaf aan dat men zich uitstekend op de missie had voorbereid. Het team sprak zijn waardering uit voor de inzet van de ANVS, NRG, en de HFR bij het continu verbeteren van de nucleaire veiligheid. De ANVS zal erop toezien dat de aandachtspunten door NRG worden opgepakt.
Volgende missie
Het bezoek van het IAEA aan Petten is ook gebruikt om vast vooruit te kijken naar de volgende missie (Continued Safe Operation, CSO) die in 2020 bij de HFR zal worden uitgevoerd. Eén van de aandachtspunten uit de INSARR-missie, namelijk het in kaart brengen van de veiligheidsclassificatie van diverse onderdelen van de installatie, is alvast meegegeven ter voorbereiding op deze missie.
Rapporten
De samenvatting van de IAEA Follow-up INSARR-missie aan de Hoge Flux Reactor staat op de website van de ANVS. De definitieve rapporten van beide missies worden binnen enkele maanden door de ANVS gepubliceerd.
Op woensdag 27 maart bracht de ambassadeur van België, Dirk Achten, een bezoek aan de ANVS. De verschillende raakvlakken die er zijn op het gebied van nucleaire veiligheid tussen Nederland en België brachten de ambassadeur er toe, op uitnodiging van de ANVS, kennis te komen maken.
De Nederlandse kerncentrale in Borssele en de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange liggen dicht bij de Nederlands-Belgische grens. Dit bezoek past binnen de geïntensiveerde samenwerking tussen beide landen op het gebied van nucleaire veiligheid, waarbij informeren en leren van elkaar centraal staat.
De ambassadeur en de bestuursvoorzitter van de ANVS Jan van den Heuvel deelden in een zeer open gesprek informatie over de kerncentrales in België, de veiligheid daarvan en hoe deze wordt beleefd door veel inwoners in de grensregio’s met België. Ook de samenwerking tussen de ANVS en het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), en de ontwikkelingen in België met betrekking tot de energievoorziening waren onderwerp van gesprek.
Van beide kanten werd het belang benadrukt van een goede samenwerking en dialoog tussen Nederland en België, aangezien effecten en beleving van nucleaire veiligheid zich niet laten beperken door landsgrenzen.
Documenten