In deze tijdlijn vindt u een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS uit het afgelopen kwartaal. Klik op de + om een bericht uit te klappen. Zie voor alle nieuwsberichten de website van de ANVS.
Tijdlijn nieuwsberichten
november
De aluminium platen aan de buitenkant van de koepel van het Reactor Instituut Delft zijn aan het einde van hun technische levensduur en worden vanaf maandag 4 november 2019 vervangen. De ANVS houdt toezicht op het uitvoeren van deze werkzaamheden.
Rondom de koepel wordt een steiger gebouwd. Omdat de omtrek rond is en de bovenkant schuin afloopt, is het bouwen van de steiger specialistisch werk. Dit duurt enkele weken. Daarna worden de aluminium platen en de isolatie daaronder vervangen. Naar verwachting zijn in het tweede kwartaal van 2020 alle 1.200 platen vervangen. De werkzaamheden vinden plaats in het kader van regulier onderhoud. De ANVS houdt toezicht op het uitvoeren van deze werkzaamheden.
Koude neutronenbron
Het vervangen van de aluminium platen staat los van de werkzaamheden voor de koude neutronenbron die in het hart van de onderzoeksreactor komt, maar vindt in dezelfde periode plaats. Door de modernisering van de reactor, genaamd OYSTER (Optimized Yield - for Science, Technology & Education – of Radiation) zal de onderzoeksreactor preciezer en breder inzetbaar worden.
Zie ook
De ANVS heeft bij besluit van 4 november 2019 onder voorwaarden en voor bepaalde tijd goedkeuring verleend aan het op 28 juni 2019 ingediende plan van aanpak Radioactive Waste Management Programme (RWMP) en de aanvulling daarop van 22 oktober 2019 van de Nuclear Research and consultancy Group (NRG).
Het plan van aanpak RWMP betreft de verwerking en de afvoer van al het radioactief afval op de Onderzoekslocatie Petten, inclusief toekomstig afval en de toekomstige ontmanteling van faciliteiten en gebouwen. In meer detail uitgewerkt betreft het de verwerking en afvoer van de vaten radioactief afval die zijn opgeslagen in de Waste Storage Facility en die deel uitmaken van het zogenoemde historisch afval. NRG dient op grond van de Kernenergiewetvergunning de verwerking en afvoer van het historisch afval veilig uit te voeren volgens het goedgekeurde plan van aanpak.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen bij de ANVS, o.v.v. bezwaar, postbus 16001, 2500 BA Den Haag. Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit bezwaar aantekent.
Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dag waarop de termijn afloopt voor het indienen van een bezwaarschrift. Indien gedurende die termijn bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt dit besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.
oktober
In de periode van mei 2018 tot en met maart 2019 inspecteerde de ANVS 38 van de 120 schroothandelaren die een detectiepoort hebben. Zij werden gecontroleerd op de naleving van de Kernenergiewet en het Besluit detectie radioactief schroot. Het doel van het toezichtsproject was het voorkomen van ongecontroleerde verspreiding van radioactieve stoffen in schroot en het verbeteren van de naleving van de regelgeving. Bij vijftien bedrijven heeft de ANVS naar aanleiding van de inspectie een waarschuwing gegeven of een sanctie opgelegd. Het overgrote deel van de overtredingen had geen directe gevolgen voor de stralingsveiligheid van de medewerkers of voor de omgeving.
Met het oog op de genoemde doelstelling is gekozen voor een risicogerichte aanpak: de ANVS voerde inspecties uit bij schroothandelaren die zijn geselecteerd op basis van risico-indicatoren. In vergelijking met willekeurige selectie zorgt deze risicogerichte aanpak bij de selectie van ondernemingen voor een grotere kans op het aantreffen van naleeftekorten en daarmee verbetering van de veiligheid. De resultaten geven daardoor echter geen representatief beeld van het naleefgedrag en de veiligheid van alle 120 metaalrecycling bedrijven met een detectiepoort of van de hele branche.
Resultaten en interventies
Geselecteerd zijn bedrijven die de afgelopen jaren weinig of geen meldingen hebben gedaan bij de ANVS van radioactief materiaal in schroot, in het verleden overtredingen hebben begaan of geen financiële zekerheid hebben gesteld.
De bereidheid van de bedrijven om te controleren op aanwezigheid van radioactief materiaal in schroot is groot. Er wordt echter niet altijd in voldoende mate invulling gegeven aan alle wettelijke verplichtingen. Daarom voerde de ANVS bij de vijftien ondernemingen waar tekortkomingen zijn geconstateerd, een interventie uit. De interventies betroffen zes waarschuwingen, zeven voornemens tot een last onder dwangsom en twee lasten onder dwangsom. Naast het bestuurlijke optreden is in twee gevallen ook nog gebruik gemaakt van het strafrecht in de vorm van een proces-verbaal. Het overgrote deel van de overtredingen heeft geen directe gevolgen voor de stralingsveiligheid van de medewerkers of de omgeving, behalve in de situaties waarbij de verplichte aangifte bij een alarm van een detectiepoort niet gedaan wordt. Daarom is bij deze overtreding een zwaardere interventie toegepast.
Bevordering naleving
De ANVS informeerde de branchevereniging Metaalrecycling Federatie (MRF) over de resultaten. Ook gaat de ANVS in gesprek met de MRF naar aanleiding van de belangrijkste verbeterpunten en dringt er op aan om bij haar leden meer aandacht te vragen voor de wet- en regelgeving en de ‘Handreiking aangifte radioactief materiaal schroot’. Daarnaast worden naar aanleiding van de bevindingen herinspecties uitgevoerd en geeft de ANVS in 2020 een vervolg aan het toezichtsproject.
De ANVS heeft via deze visuele weergave de toezichtsresultaten beknopt weergegeven.
Per 1 november 2019 benoemt de ANVS prof. mr. dr. F. (Femke) de Vries tot interim-voorzitter van de Raad van Advies van de ANVS. Dit in verband met het eervolle ontslag van ir. D. (Diederik) Samsom als voorzitter.
Het besluit om de heer Samsom eervol te ontslaan als lid en voorzitter van de Raad van Advies is genomen op verzoek van hemzelf. De aanleiding voor dat verzoek was zijn aanvaarding van een functie die hij niet kan combineren met het lidmaatschap en voorzitterschap van de Raad van Advies. Mevrouw de Vries neemt, in afwachting van de benoeming van een nieuwe voorzitter, het voorzitterschap van de Raad van Advies waar.
Dit besluit treedt met ingang van 1 november 2019 in werking en is op 23 oktober 2019 in de Staatscourant geplaatst.
augustus
Nederland heeft het achtste Nationale rapport over de naleving van het Verdrag inzake nucleaire veiligheid verzonden aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), conform de afspraken in het Verdrag.
Het Verdrag inzake Nucleaire Veiligheid (Convention on Nuclear Safety) heeft als doel het wereldwijd bereiken en handhaven van een hoog niveau van nucleaire veiligheid en een doeltreffende bescherming tegen mogelijke stralingsrisico’s in kerninstallaties. Op grond van dat verdrag behoort iedere Verdragspartij elke drie jaar een rapport in te dienen. In het rapport beschrijven landen op welke wijze zij hun verdragsverplichtingen nakomen.
Toetsingsconferentie
Het rapport dient als voorbereiding op de toetsingsconferentie die van 23 maart tot 3 april 2020 in Wenen plaatsvindt. Tot eind november 2019 bestaat voor de verdragspartners de mogelijkheid om via het IAEA schriftelijke vragen over het Nationaal rapport te stellen. Tijdens de toetsingsconferentie wordt het rapport gepresenteerd, gevolgd door een discussie in landengroepen over het rapport en de gestelde vragen.
Rapportage
De achtste rapportage beschrijft de huidige stand van de nucleaire veiligheid van de reactoren in Borssele en Petten en bevat een overzicht van het stelsel van Nederlandse wet- en regelgeving met betrekking tot nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. Tijdens de vorige toetsingsconferentie zijn vier zogenoemde uitdagingen voor Nederland geformuleerd. Het rapport beschrijft hoe Nederland deze oppakt door het uitvoeren van organisatorische maatregelen bij de ANVS en de nucleaire vergunninghouders en het versterken van de internationale samenwerking.
Op 6 februari 2018 werd de veranderde regelgeving stralingsbescherming van kracht. Praktische en technische uitwerking van regelgeving is beschreven in onderliggende regelgeving, waaronder de ANVS-verordening. Deze is nu op een aantal punten aangepast. Deze aanpassingen zijn gepubliceerd in de Staatscourant.
Aanleiding voor aanpassing
Ruim een jaar na de invoering is inzicht verkregen over waar praktische knelpunten of onduidelijkheden voor de praktijk zijn ontstaan, zowel voor het werkveld als voor de toezichthouder. Om de veiligheid te borgen en verbeteren, voldoen regels op het gebied van stralingsbescherming niet alleen aan de internationale veiligheidsnormen, maar moeten deze ook uitvoerbaar en naleefbaar zijn. Daarom zijn er naast enkele noodzakelijke redactionele wijzigingen, vier aanpassingen gedaan in de ANVS-verordening.
Consultatie en vaststelling
In de periode van 4 juni tot 2 juli is concept-verordening ter inzage gelegd via internetconsultatie.nl. De ANVS ontving acht reacties. Daar zijn suggesties ontvangen van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). De reacties en suggesties zijn verwerkt in de definitieve versie. Een toelichting daarop is te vinden in de verordening. De ANVS-verordening is op 1 augustus vastgesteld door het bestuur van de ANVS.
juli
Het team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft de definitieve rapporten van het geïntegreerde veiligheidsonderzoek naar researchreactoren (INSARR) en de vervolgmissie van het onafhankelijk onderzoek naar veiligheidscultuur (Independent Safety Culture Assessment, ISCA) bij de Hoge Flux Reactor (HFR) bij NRG afgerond.
De belangrijkste conclusies van beide vervolgmissies en de samenvatting van de INSARR-vervolgmissie waren al op 17 april 2019 openbaar gemaakt.
Toezichtprogramma
De ANVS ziet er nu via het reguliere toezichtprogramma op toe dat de nog niet volledig geïmplementeerde IAEA-aanbevelingen tijdig worden afgerond door NRG.
De ANVS heeft bij besluit van 26 juni 2019, Lloyd’s Register Nederland B.V., gevestigd te Rotterdam aangewezen als keuringsinstelling voor nucleaire drukapparatuur. De aanvraag hiervoor was op 29 mei 2019 ingediend.
Lloyd’s Register Nederland B.V. is bevoegd tot het keuren van nucleaire drukapparatuur in de ontwerp-, fabricage-, ingebruikname- en gebruiksfase voor nucleaire drukapparatuur bestemd voor de bestaande kernreactoren. De aanwijzing is gebaseerd op artikel 21, vierde lid, van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen in samenhang met de Regeling nucleaire drukapparatuur.
De aanwijzing is geldig voor de duur van 2 jaar. Belanghebbenden kunnen tot en met 7 augustus 2019 bezwaar maken tegen de aanwijzing.
juni
De ANVS heeft bij besluit van 18 juni 2019, TÜV Rheinland Industrie Service GmbH gevestigd te Köln aangewezen als keuringsinstelling voor nucleaire drukapparatuur. De aanvraag hiervoor was op 2 april 2019 ingediend.
TÜV Rheinland Industrie Service GmbHis bevoegd tot het keuren van nucleaire drukapparatuur in de ontwerp-, fabricage- en ingebruiknamefase. De aanwijzing is gebaseerd op artikel 21, vierde lid, van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen in samenhang met de Regeling nucleaire drukapparatuur.
De aanwijzing is geldig voor de duur van 2 jaar. Belanghebbenden kunnen tot en met 30 juli 2019 bezwaar maken tegen de aanwijzing.
De ANVS heeft een onafhankelijke commissie ingesteld om te verkennen of in de nucleaire- en stralingsindustrie, de kenniswereld en overheid draagvlak is om de kennisbasis voor nucleaire veiligheid en stralingsbescherming structureel te versterken en te borgen. De commissie staat onder leiding van Andre van der Zande, voormalig topambtenaar en directeur-generaal RIVM. Andere commissieleden zijn: Bert Wolterbeek (directeur Reactor Instituut Delft/TU Delft) en Carolien Leijen (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne).
Na afloop van de verkenning geeft de commissie een advies over de partijen (zowel nationaal als binnen de EU) die betrokken moeten zijn bij structurele borging van deze kennisbasis, inclusief de verdeling van rollen, verantwoordelijkheden en wijze van financiering. De commissie gaat nog deze maand van start. Het streven is dat de commissie eind dit jaar met haar bevindingen komt.
Advies ‘Veiligheid in een krimpende sector’
Aanleiding voor het instellen van de commissie is het eerste advies van de Raad van Advies van de ANVS over de ‘veiligheid in een krimpende sector’. De Raad van Advies (RvA) boog zich daarbij over de vraag hoe ervoor gezorgd moet worden dat er voldoende kennis bij de ANVS in huis blijft in een omgeving waarin nucleaire activiteiten in Europa worden afgebouwd. Deze afbouw geldt met name Duitsland en België, landen die momenteel cruciaal zijn voor de samenwerking op kennisgebied met Nederland. De RvA adviseerde:
- Bevorder en moedig het opzetten van een nationaal nucleair kennismanagementprogramma aan (NNKP).
- Stel regelgeving en richtlijnen op t.b.v. de industrie en vergunninghouders, die voorzien in kennismanagement en -behoud.
Achtergrondinformatie Raad van Advies
De Raad van Advies is op 17 april 2018 ingesteld. Het advies over de ‘veiligheid in een krimpende sector’ is het eerste advies.