In deze tijdlijn vindt u een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS uit het afgelopen kwartaal.
Tijdlijn nieuwsberichten
Juni 2018
Op 29 juni kreeg de ANVS bezoek van een delegatie van de Tanzania Atomic Energy Commission (TAEC) en de Tanzania Ports Authority (TPA). Het bezoek aan Nederland vond plaats in het kader van een Europees ontwikkelingsproject. De ANVS legde uit aan de Tanzaniaanse collega’s wat er komt kijken bij vervoer van radioactieve stoffen in het algemeen en bij zeevervoer in het bijzonder.
Inspecteurs en beleidsmedewerkers Straling en Transport van de ANVS hebben de delegatie voorgelicht over de manier waarop in Nederland de vergunningverlening, toezicht en handhaving geregeld is, hoe dit bijdraagt aan het borgen van de veiligheid en welke rol de sector daarin heeft. Tijdens de ontmoeting met bestuursvoorzitter Jan van den Heuvel gaf de delegatie de ANVS inzicht in de organisatie van de TAEC en TPA en werd de opgedane kennis in Nederland besproken.
De ANVS werd in 2017 een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en is daarmee verplicht een jaarverslag op te stellen. Dit eerste jaarverslag biedt een terugblik op 2017, het jaar waarin de ANVS haar zbo-status markeerde met een netwerkdag voor haar samenwerkingspartners. In de publieksversie van het jaarverslag staan video’s en interviews, waarin medewerkers vertellen over hun dagelijks werk.
De taak van de ANVS is er op toe te zien dat er in Nederland sprake is van een veilige situatie in en rondom nucleaire installaties en bij het werken met stralingsbronnen. Daartoe verleent de ANVS vergunningen en voert ze inspecties uit. Dit moet onafhankelijk gebeuren en daarom werd de ANVS in 2017 een zelfstandig bestuursorgaan. De ANVS beoordeelt of er sprake is van risico’s en of die in voldoende mate worden beheerst. Als dat niet het geval is treedt de ANVS op, door te waarschuwen of door sancties toe te passen.
Samenwerking
Zorgen voor veiligheid kan slechts worden uitgevoerd in samenwerking met anderen. De ANVS is in de afgelopen periode hechte en professionele samenwerkingsverbanden met andere overheden aangegaan. Waar nodig laat de ANVS zich adviseren door deskundige adviseurs en instituten in binnen- en buitenland. In 2017 organiseerde de ANVS een netwerkdag voor haar samenwerkingspartners, waarmee ze de status van zelfstandig bestuursorgaan markeerde.
Vergunningen
Het jaarverslag beschrijft met welke activiteiten op het gebied van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming de ANVS zich in 2017 bezighield en bevat feiten en cijfers. Zo verleende de ANVS vergunningen op het gebied van stralingsbescherming en voor de wijziging van nucleaire installaties. Er werden 88 vergunningen verleend in de medische branche en 106 vergunningen in de industriële branche. Voor het transport van radioactieve materialen werden 65 vervoersvergunningen verleend. Daarnaast werden 4 buitenlandse certificaten voor verpakkingen gevalideerd, werd 1 overbrengingsvergunning verleend en 3 instemmingen voor overbrenging gegeven. Voor de wijziging van nucleaire installaties zijn 4 vergunningen verleend.
Meldingen
De ANVS registreert verschillende type meldingen. Het gaat om meldingen vanuit vergunningvoorschriften of algemene regelgeving of om meldingen over radioactief materiaal. De Nederlandse nucleaire installaties rapporteerden in 2017 21 ongewone gebeurtenissen die te maken hebben met een verstoring van de veilige bedrijfsvoering van de installatie. Het gaat hierbij om technische gebreken in de installatie of om menselijke fouten. De nucleaire veiligheid is bij geen van de gebeurtenissen in 2017 in het geding geweest. De meldingen van ongewone gebeurtenissen bij nucleaire installaties zijn opgenomen in de rapportage ‘Ongewone gebeurtenissen bij nucleaire installaties’.
Toezicht en handhaving
Er werden in 2017 97 inspecties op locatie uitgevoerd en 336 administratieve controles. Verder werd er toezicht gehouden naar aanleiding van meldingen. Op basis van de bevindingen van de toezichtsactiviteiten trad de ANVS handhavend op.
Publieksversie
In de publieksversie van het jaarverslag staan onder andere video’s en interviews waarin medewerkers vertellen over hun dagelijks werk.
Zie ook
De Nederlandse nucleaire installaties rapporteerden in 2017 21 ongewone gebeurtenissen die te maken hebben met een verstoring van de veilige bedrijfsvoering van de installatie. Het gaat hierbij om technische gebreken in de installatie of om menselijke fouten. De nucleaire veiligheid is bij geen van de gebeurtenissen in 2017 in het geding geweest en geen van de ongewone gebeurtenissen kwam dan ook in aanmerking voor een INES-inschaling van 1 of hoger.
Vier gebeurtenissen vonden plaats bij de kerncentrale Borssele. De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten meldde één ongewone gebeurtenis en de overige installaties bij NRG dertien. Bij de overige nucleaire installaties in Nederland vonden drie ongewone gebeurtenissen plaats. De ANVS is positief over de meldingsbereidheid bij de vergunninghouders, maar constateert wel dat sturing nodig blijft op de manier waarop de installaties met de storingen omgaan. Dit geldt vooral voor de snelheid en de zorgvuldigheid waarmee ze de eindrapportages over gebeurtenissen opstellen.
Rapportage ongewone gebeurtenissen
De gebeurtenissen zijn opgenomen in de ‘Rapportage ongewone gebeurtenissen in Nederlandse nucleaire inrichtingen in 2017'. Ze hebben te maken met een verstoring van de veilige bedrijfsvoering van de installatie en kunnen betrekking hebben op technische gebreken in de installatie of op menselijke fouten. Nucleaire installaties moeten ongewone gebeurtenissen op grond van hun vergunning in het kader van de Kernenergiewet altijd melden aan de ANVS. De ANVS publiceert deze meldingen op de website.
INES-inschaling
Per installatie geeft de rapportage een overzicht van de ongewone gebeurtenissen met de INES-inschaling die de ANVS aan elke gebeurtenis geeft. De INES-inschaling (International Nuclear and Radiological Event Scale) is de internationaal gebruikte maatlat die de ernst van een gebeurtenis aangeeft. Geen van de ongewone gebeurtenissen die in 2017 plaatsvonden, is ingeschaald als een INES-1 of hoger.
Toezicht
Ongewone gebeurtenissen worden nauwkeurig en direct geregistreerd en geanalyseerd. Dit is de taak van de vergunninghouders van de nucleaire installaties. Het draagt in belangrijke mate bij aan het continu verbeteren van de veiligheid van de nucleaire inrichtingen. De ANVS ziet er op toe dat dit gebeurt en vervult haar toezichtrol vanaf het eerste moment van melding.
Zie ook
Mei 2018
De ANVS publiceert op 16 mei 2018 een portaal op haar website met informatie over wat de overheid doet en wat u zelf kunt doen in geval van een nucleaire crisis of een stralingsongeval. Dit webportaal is te vinden via www.infonucleairrisico.nl. De informatie in dit portaal geeft onder andere antwoord op vragen over de veiligheid en risico’s van kernreactoren en wordt ondersteund door animaties. Ook vindt u hier verschillende crisis- en rampenbestrijdingsplannen.
Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen informatie over de veiligheid en risico’s van kernreactoren op één centrale plek kan vinden. Dit webportaal van de ANVS draagt daaraan bij. Het laat zien wat de overheid doet, wat je zelf kunt doen in geval van een nucleaire crisis of een stralingsongeval en wat het betekent als je wordt blootgesteld aan straling.’
Crisis- en rampenbestrijdingsplannen
De kans op een ongeval bij een kernreactor is erg klein. Nucleaire installaties moeten voldoen aan zeer strenge eisen. De ANVS ziet er op toe dat zij zich hieraan houden en handhaaft indien nodig. Ondanks de uitgebreide veiligheidssystemen, deskundige medewerkers, strikte voorschriften en strenge controles, is een ongeval in een kernreactor nooit helemaal uitgesloten. Als er zich een onverwachte situatie voordoet in een Nederlandse of buitenlandse kernreactor, zorgen adequate procedures voor een snelle en effectieve reactie van alle betrokkenen. Deze procedures staan beschreven in verschillende crisis- en rampenbestrijdingsplannen van Nederlandse en buitenlandse overheden en van de veiligheidsregio’s. De plannen worden regelmatig beoefend. In het webportaal zijn de diverse plannen overzichtelijk opgenomen.
Animaties
Het webportaal bevat verder begrijpelijke informatie over onder andere kernreactoren in Nederland en in onze buurlanden, de veiligheid en risico’s van deze reactoren, nucleaire veiligheid, straling, toezicht en internationale samenwerking. De informatie wordt ondersteund door animaties. Het webportaal blijft continu in ontwikkeling en wordt dit jaar nog verder uitgebreid, onder andere met vraag- en antwoordrubrieken en extra relevante links naar informatie op andere websites.
In het Nationale programma voor het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen (2016) is de oprichting van een klankbordgroep rond eindberging van radioactief afval aangekondigd. In juni 2017 is Jan Paul van Soest gevraagd om als kwartiermaker een verkenning uit te voeren naar de samenstelling, inrichting en agenda van deze klankbordgroep. Het eindrapport is op 14 mei 2018 aangeboden aan de Tweede Kamer en gepubliceerd op Rijksoverheid.nl. In de bijbehorende Kamerbrief staat de beleidsreactie op dit rapport en op de rapporten van het onderzoeksprogramma naar eindberging van radioactief afval (OPERA).
Jan Paul van Soest: ‘Hoewel de feitelijke besluitvorming over een eindberging voor radioactief afval wellicht over tientallen jaren plaatsvindt, is het van belang nu al een maatschappelijke dialoog voor te bereiden. Het is een onderwerp waarop verschillende zienswijzen mogelijk zijn en dat aan vele belangen kan raken. De Klankbordgroep eindberging radioactief afval kan een maatschappelijk proces uitdenken en voorbereiden dat kans geeft op een gedragen oplossing. Er is veel te leren van buitenlandse ervaringen en de oprichting van een Klankbordgroep in Nederland kan internationale samenwerking op dit onderwerp onderzoeken’.
Voorbereiding van beleid
De ANVS bereidt voor de verantwoordelijke bewindspersoon, de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het beleid voor over radioactief afval. Dit beleid staat beschreven in het Nationale programma radioactief afval. Voor een veilige eindberging van radioactief afval is zorgvuldig onderzoek nodig. Om tot een weloverwogen keuze voor eindberging te komen, is naast onderzoek ook maatschappelijke participatie noodzakelijk. Veiligheid voor de huidige en toekomstige generaties én maatschappelijk draagvlak zijn belangrijke randvoorwaarden.
Zie ook
- Nationale programma radioactief afval
- Resultaten Onderzoeksprogramma Eindberging Radioactief Afval (OPERA) op Rijksoverheid.nl
- Kwartiermaker aangesteld om klankbordgroep eindberging radioactief afval op te zetten
- Rapport klankbordgroep eindberging radioactief afval naar de Tweede Kamer
- Kamerbrief met integrale beleidsreactie bij rapporten over Eindberging Radioactief Afval (Rijksoverheid.nl)
Het Operational Safety Review Team (OSART) van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft het eindrapport van de OSART-missie bij de kerncentrale Borssele afgerond. Het eindrapport bevat ook de resultaten van het tweede deel van de follow-up missie die plaatsvond in november 2017.
In 2014 heeft de OSART-missie plaatsgevonden en zijn er tweeëntwintig aanbevelingen en acht suggesties gedaan. Tijdens de eerste follow-up missie in december 2016 heeft het IAEA vooral gekeken naar de aanpak van de aanbevelingen ten aanzien van de technische aspecten van operationele veiligheid. In het tweede deel in november 2017 heeft het IAEA gekeken naar de aanbevelingen op het gebied van management op ondernemingsniveau en veiligheidscultuur. Daarnaast is gekeken naar de voortgang en duurzaamheid van de verbeterpunten op het gebied van operationele veiligheid.
Conclusie
Het IAEA is tevreden over de verandering in veiligheidscultuur en leiderschap bij EPZ en heeft geconstateerd dat alle tweeëntwintig aanbevelingen uit de reguliere missie uit 2014 en zeven van de acht suggesties zijn afgesloten. De ANVS ziet erop toe dat de enige nog openstaande suggestie in 2018 wordt afgerond. Dit betreft het herschrijven van de procedures voor ongevallen die buiten het ontwerp van de kerncentrale liggen naar een nieuw format volgens de huidige stand der techniek.
Het eindrapport van de OSART-missie is openbaar gemaakt en naar de Tweede Kamer verzonden.
Documenten
- Eindrapport van de missie en de tweede follow-up missie van het Operational Safety Review Team (OSART) aan de kerncentrale Borssele
- Het Engelstalige eindrapport geeft een samenvatting van de conclusies uit een internationaal onderzoek naar de dagelijkse...
- Rapport | 02-05-2018
Zie ook
- IAEA sluit OSART-missie bij kerncentrale Borssele succesvol af15-11-2017 | 10:24
April 2018
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) wil de mogelijkheid hebben om advies in te winnen van externe deskundigen. Daarom heeft de ANVS op 17 april een Raad van Advies benoemd. De raad heeft als taak om de ANVS gevraagd en ongevraagd van adviezen te voorzien over aangelegenheden die verband houden met de taken van de ANVS.
De raad bestaat uit onafhankelijke deskundigen uit binnen- en buitenland. Zij beschikken over expertise op het gebied van nucleaire veiligheid, stralingsbescherming, beveiliging, toezicht en handhaving, en openbaar bestuur. De leden van de Raad van Advies zijn benoemd tot 30 juni 2022.
De raad bestaat uit de volgende leden:
- Ir. D. Samsom (voorzitter) is benoemd vanwege zijn expertise op de gebieden openbaar bestuur en nucleaire veiligheid.
- prof. dr. ir. P. van Gelder is benoemd vanwege zijn expertise op de gebieden veiligheid, beveiliging en governance.
- dr. J.F. Lafortune is benoemd vanwege zijn expertise op het gebied van nucleaire veiligheid.
- dr. H. Vandenhove is benoemd vanwege haar expertise op het gebied van stralingsbescherming.
- prof. mr. dr. F. de Vries is benoemd vanwege haar expertise op het gebied van toezicht.
- A. Zielstra, MES, is benoemd vanwege haar expertise op het gebied van beveiliging.
Instellingsbesluit en benoemingsbesluit Raad van Advies